Obývací pokoj bývá využíván všemi rodinnými příslušníky, všech věkových kategorií, genderových identit a také zde přijímáme návštěvy. V této místnosti se bavíme, odpočíváme, řešíme důležité události. Jak tedy zvolit správné barvy a jejich kombinace.


Vždy je třeba vzít v úvahu dispozice místnosti. Velikost, světelné podmínky, vybavení a jeho barvu. A v neposlední řadě také dojem, jakého chceme docílit.

Je dobré začít volbou základní barvy. Tu vybíráme z tlumených odstínů, jako je například bílá, béžová, šedivá apod. Dobře se kombinují s dalšími výraznějšími odstíny.

Barvy v obývacím pokojiTeplejší odstíny opticky zmenšují místnost, vytváří pocit útulna a obecně vzbuzují pocit tepla a pohody.

Naopak světlejší odstíny působí vzdušně a opticky prostor zvětšují, což jistě využijete v případě panelákových bytů, které nejsou příliš prostorné.

Máte-li nábytek v dekoru světlého dřeva, kombinujte spíše odstíny žluté a oranžové, docílíte prosluněného a hřejivého prostředí. Pokud máte větší kusy nábytku, např. sedačku, výrazné barvy, zvažte použití téže barvy jako doplňkové i pro výmalbu. Dosáhnete sjednocení a pocitu sounáležitosti nábytku a prostředí.

Barvy v obývacím pokojiPři výběru jakékoli kombinace barev mějte na paměti, že stěny by vždy měly být světlejší, než podlaha (plovoucí podlaha, koberec či jakákoli jiná krytina).

Článků a názorů na "ty správné" kombinace barev existuje nepřeberné množství, ale nakonec je stejně volba na vás, na vašem pocitovém vnímání barev, na vybavení místnosti nábytkem, světelných podmínkách.

Pokud si nejste jisti, zda zvolené odstíny naplní vaši představu, obraťte se na profesionály. Mají cit pro barvy a jejich kombinace, drží se módních trendů, ale hlavně mají ohromné zkušenosti s mnoha dispozicemi nejen obývacích pokojů. Snadno zhodnotí možnosti v souvislosti s vašimi představami a navrhnou kombinace, které zcela naplní vaše očekávání.